Karakter ontwikkeling en ontplooing

begin bij omgangsvaardigheden

Waarom is het zo dat sommige hun discussies in een ruzie laten beëindigen, terwijl anderen over hetzelfde onderwerp discussiëren en hun discussie op een vriendelijke wijze beëindigen? Waarom is het zo dat wanneer een vriend van je aan het woord is, iedereen aandachtig naar diegene luistert. En wanneer jij aan het woord bent, die wellicht intelligenter is dan hij, niet word aangehoord?

Waarom is het zo dat wanneer de ene Imaam een preek geeft er onder de aanwezigen zijn die gapen of slapen, een ander aan het spelen is met zijn gebedskleed, een anderen herhaaldelijk van positie blijft veranderden? Terwijl een ander Imaam precies dezelfde preek kan geven met exact dezelfde woorden als de eerstgenoemde, maar waarbij de aanwezigen zeer aandachtig luisteren, zelfs in die mate dat zij niet eens met hun ogen knipperen?

Waarom is het zo dat wanneer de ene leraar door de gang loopt, alle studenten zich om hem heen scharen? De één schudt zijn hand, en de ander vraagt zijn advies, een ander klaagt weer over een bepaald probleem dat hij heeft? Als hij op zijn kantoor zou zitten en de studenten toestemming zou geven om binnen te komen, dan zou zijn kantoor gevuld zijn met studenten, aangezien iedereen met hem wil zitten. Terwijl een andere leraar helemaal alleen door de gang loopt. Geen enkele student benadert hem om zijn hand te schudden, of om over een probleem te klagen. Als hij zijn kantoor open zou laten van zonsopgang tot zonsondergang, dan zou niemand er naartoe komen, aangezien niemand in zijn gezelschap zou willen zijn.

Een persoon treedt een openbare gelegenheid binnen en iedereen lacht naar hem en is blij hem te ontmoeten. Iedereen wil naast hem zitten. Een andere persoon die daarentegen binnenkomt, krijgt koude handen geschud, die slechts uit gewoonte of beleefdheid worden gegeven. Hij zoekt vervolgens een plaats waar hij kan zitten, maar hij vindt geen enkele persoon die plaats voor hem maakt of hem roept om naast hem te komen zitten.

Waarom is het zo dat de ene vader zijn huis binnentreedt en zijn kinderen met plezier naar hem lachen en hem warm verwelkomen, terwijl een andere vader zijn huis binnentreedt maar niemand van zijn kinderen die naar hem omkijken? Sterker nog, de kinderen vluchten van hem, en willen niet met hem samen zitten in dezelfde ruimte. Waarom is het zo dat ene vader zeer geliefd is bij zijn kinderen, ervan houden hem te groeten en te vergezellen waar hij ook naartoe gaat. Terwijl de andere vader zijn kinderen smeekt om hem te vergezellen, maar zij elke keer verschillende excuses verzinnen om dit te vermijden. Zijn zij beide niet vaders? Waar komt dit verschil vandaan?

Hoe kan dit? Dit heeft allemaal te maken met omgangsvaardigheden. Ik zou eenieder uitdagen om een succesvol persoon te vinden, of dit nu op de werkvloer is, het gezinsleven, zoals een succesvolle vader met zijn kinderen, of een succesvolle vrouw met haar echtgenoot, of succesvol in het maatschappelijk leven, als buren of collega’s. Het maakt niet uit. Ik daag eenieder uit om een persoon te vinden die zijn succes niet heeft behaald middels bepaalde omgangsvaardigheden.

Je zult de meest bekwame persoon worden in het gebruik van verschillende omgangsvaardigheden, wanneer je elke persoon op zo een wijze behandelt dat eenieder van hen denkt dat hij de meest geliefde persoon bij jou is. En hen uniek doet voelen. Behandel jouw moeder bijvoorbeeld zo vriendelijk dat ze begint te denken dat jij nog nooit iemand op zo een goede manier behandelt hebt.

Hetzelfde kunnen we zeggen over de manier waarop jij met je vader, echtgenote, kinderen, familie leden, buren en vrienden dient om te gaan. In feite kun je dit zelfs toepassen op een persoon die je slechts één keer ontmoet. Je zal ervoor kunnen zorgen dat al deze mensen het er met elkaar over eens zullen zijn dat jij de meest geliefde persoon bij hen bent, indien jij er slechts voor zorgt dat zij denken dat zij het meest geliefd bij jou zijn.

We dienen onze persoonlijkheid te veranderen, en een gefronste gezicht vervangen met een lachend gezicht, woede te vervangen met verdraagzaamheid, en gierigheid met vrijgevigheid. En niets hiervan is moeilijk, maar het vereist wel vastberadenheid en volharding!

Eenieder die de biografie van de Profeet, SallAllahu ‘alayhi wa selam, leest zal zich realiseren dat hij met behulp van deze vaardigheden met mensen omging en zodoende hun harten veroverde. De Profeet zou deze vaardigheden niet slechts in aanwezigheid van mensen toepassen en zodra hij alleen met zijn familie was, zijn verdraagzaamheid vervangen met woede of zijn zachtaardigheid vervangen met hardheid. Hij was nooit opgewekt tegenover sommigen en knorrig tegenover zijn eigen familie leden. Hij was geen persoon die wel vrijgevig was tegenover iedereen maar niet tegenover zijn eigen kinderen en vrouwen. Hij handelde echter altijd op natuurlijke wijze. Hij aanbad Allah door zijn goede manieren, zoals hij Allah aanbad met het gebed. Hij beschouwde zijn glimlach, zijn vriendelijkheid, zijn vergevensgezindheid en zijn zachtaardigheid als aanbidding en goede daden tegenover Allah. Degene die goede manieren als aanbidding en goede daden tegenover Allah beschouwd, zal altijd welgemanierd zijn, zowel in oorlog als in vrede, wanneer hij hongerig is of verzadigd, wanneer hij gezond is of ziek, gelukkig of verdrietig.

Hoeveel vrouwen horen over de edele manieren van hun echtgenoten, zoals hun geduld, opgewektheid, vrijgevigheid en vriendelijkheid, maar hebben deze manieren nooit in huis mogen zien? Zulke echtgenoten zie je thuis vaak slechtgemanierd, ongeduldig en knorrig en constant aan het vloeken, en buiten met anderen zijn ze hele andere mensen. Hetzelfde kan gezegd worden over ouders. Hoe vaak horen we van de goede manieren die sommige vertonen, zoals vrijgevigheid, goed gedrag tegenover anderen en dergelijke. Maar tegenover de meest nabije personen, die het grootste recht tegenover hen genieten, zoals hun kinderen, zijn ze heel afstandelijk en koud.

De Profeet, SallAllahu ‘alayhi wa selam, heeft gezegd dat de beste onder jullie degene is die het best is tegenover zijn familie. Jazeker, de beste van jullie is degene die het best is tegenover zijn familie; tegenover zijn ouders, zijn vrouw en kinderen.

Veel mensen reserveren hun goede manieren vaak ook slechts voor mensen die zij in aanzien houden. En diegenen genieten privileges boven anderen die ze minder in aanzien hebben. Zo worden de fouten van een rijke als klein beschouwd, en worden over het hoofd gezien. Wat de arme betreft, zijn fouten worden als groot en kwalijk beschouwd. Neem dus een voorbeeld van de Profeet, zijn goedheid omvatte zowel de rijken als de armen, de sterke als de zwakken, en ga zo door, hij discrimineerde hier niet in. Het was niet verbazingwekkend dat de harten van de armen gehecht waren aan de Profeet. Hij verkreeg hun respect en liefde door zo een houding.

Veel arme mensen zouden de rijken niet kunnen beschuldigen van gierigheid in termen van rijkdom en voeding, maar zij zouden ze zeker wel kunnen beschuldigen van gierigheid in termen van zachtaardigheid en goede behandeling. Hoe vaak glimlacht men naar een arme en geven hem het gevoel dat hij waardig en respectabel is? Helaas word er te vaak neer gekeken op minder benadeelde, hetzij fysiek, financieel, of in intellect. Maar misschien dat slechts een glimlach naar een arme zwakke man je in rang zal verheffen bij Allah, en zou hij de reden zijn dat Allah Zijn genade vanuit de hemel over je doet neerdalen.

Mensen worden beïnvloed door de manier waarop wij met ze omgaan, al hebben we dit zelf niet altijd door. Het positief beïnvloeden van mensen en hun harten veroveren is makkelijker dan men denkt. Dit kun je met simpele vaardigheden bereiken, op de voorwaarde dat we oprecht zijn in het oefenen van deze vaardigheden. Deze vaardigheden zullen onze leven plezieriger maken, naast de beloning ervoor in het hiernamaals. Geniet dus van deze vaardigheden en pas ze toe op de ouderen, jongeren, rijken, armen, verwanten en mensen die dicht bij je of verder van je weg staan. Gebruik deze vaardigheden om hun liefde te verkrijgen en hen te verbeteren, of jezelf anders te beschermen tegen hun potentiële kwaad.

Houdt ontplooiing en ontwikkeling voor ogen

Sommige mensen beheersen bepaalde vaardigheden van nature, terwijl anderen ze moeten leren om succesvol te worden. Sommige van ons kunnen bekwaamheden hebben waar degene niet eens van bewust is, of niemand heeft degene geholpen deze te ontdekken. Men zou deze vaardigheden zelf kunnen ontdekken, maar een broeder, zuster, familie lid, of via een leraar, via een collega, en noem maar op kunnen hier ook bij helpen. Het kan zelfs zo zijn dat deze vaardigheden in deze persoon verborgen blijven en hij zoals al die andere doorsnee mensen door blijft leven, zonder zijn potenties ooit benut te hebben. Op deze manier verliezen wij misschien een belangrijk persoon in onze Ummah! Een leider, een geleerde, een preker, een succesvolle echtgenoot of ouder, en ga zo door. Figuren die wij hard nodig hebben in onze gemeenschap. Probeer je potenties dus te ontdekken en vervaardig deze! En help je mede Moslim in het ontdekken van zijn potenties! En moedig elkaar hierin aan! Hoe vaak zijn wij boos geweest vanwege het slechte gedrag van onze kinderen en vrienden? Maar hebben we oprecht en geduldig geprobeerd hen te helpen hunzelf te verbeteren? Probeer de lamp te herstellen in plaats van de duisternis te vervloeken.

Het kan zijn dat je met iemand van twintig jaar zit en je ziet dat hij bijzondere manieren, logica en gedachten heeft. Vervolgens zit je weer met hem wanneer hij dertig is, en je ontdekt dat hij nog steeds precies hetzelfde is als tien jaar geleden en totaal niet verder is ontwikkeld. Hij heeft die jaren verspild en al zijn potenties niet gebruikt, benut en vervaardigd. Wanneer je echter met anderen zit, merk je dat zij wel voordeel halen uit hun leven. Je ontdekt dat zij zichzelf dagelijks verbeteren. Sterker nog, geen uur gaat voorbij of ze gaan vooruit op religieus of op ander vlak.

Er zijn er die ervan houden om naar televisiezenders en programma’s te kijken die ervoor zorgen dat hun algemene kennis en intelligentie groeit. Zij halen profijt uit anderen door naar hen te luisteren en van hun ervaringen te leren. Zij leren eigenschappen en vaardigheden, vergroten hun begrip en vakkundigheid. Dan zijn er weer anderen die geen enkele serie kunnen missen over een mislukt liefdesverhaal, een emotionele drama, of horror, en andere films over waardeloze fantasieën die niets met de realiteit te maken hebben.

Merk het verschil op tussen deze twee, na vijf of tien jaar. Welke van de twee zou zichzelf het meest verbeterd hebben in de mogelijkheid om informatie te doorgronden, algemene kennis te verwerven, de kracht heeft om andere te overtuigen, de harten kan winnen, en wie zal er succesvol in staat zijn om met verschillende situatie om te gaan? Er is geen twijfel dat dit de eerste persoon zal zijn! Je zult zien dat de manieren van de eerste persoon totaal anders zijn dan de tweede persoon.

Wanneer hij argumenteert, dan doet hij dit op basis van wetenschappelijke referenties, feiten en voorbeelden. Terwijl de tweede persoon alleen woorden van acteurs en zangers kan citeren.

Laten we dit vanuit een ander perspectief bekijken; die van het lezen van kranten en tijdschriften. Hoeveel mensen halen voordeel uit het lezen van belangrijk nieuws, kennis en informatie dat hen helpt om hun persoonlijkheden verder te ontwikkelen, hun vaardigheden verbetert en hun algemene kennis vermeerdert? En hoeveel zijn er ook die niets anders kunnen lezen behalve sport en shownieuws? Dit gaat zelfs zo ver dat veel kranten met elkaar concurreren in het vermeerderen van sport en amusement pagina's ten koste van andere voordelen. Hetzelfde kan gezegd worden over bijeenkomsten en zaken waarin we onze tijd verspillen.

Geef niet toe aan conditioneringen

Sommige mensen geloven dat ze de karaktereigenschappen waarmee ze zijn opgevoed, waardoor zij herkend worden en die een bepaalde indruk bij anderen achtergelaten, nooit kunnen veranderen. Zij geven zich over aan deze gedachte, zoals een persoon zich over zou geven aan het feit dat hij zijn lengte of huidskleur niet kan veranderen. Maar onze situatie is niet als dat van een gemorst glas melk, wat je niet meer terug kunt scheppen in het glas! Als iemand van een leven in ongeloof kan veranderen tot een vrome gelovige, dan kan men zijn karakter ook veranderen.

Middels verschillende gedrag experimenten met dieren is wetenschappelijk bewezen dat machteloosheid aangeleerd gedrag is. De meerderheid van de Ummah vandaag de dag bevind zich in een toestand van aangeleerde machteloosheid. De winnaars zijn winnaar en de verliezers zijn verliezers al voordat zij hun strijd beginnen. Hoe hebben de Moslims geleerd machteloos te zijn, dat hun krachten en inzet niet van nut zullen zijn en dat het daarom niet nodig is om het te proberen? Een ware wederopleving van de Ummah is niet mogelijk totdat we in onszelf beginnen te geloven en inzien dat onze daden van belang zijn in zowel deze wereld als hiernamaals.

Onze kracht of zwakte zit zoals Allah ons duidelijk heeft gemaakt, in onszelf, in onze vooruitzichten, onze verstand, onze ziel, ons begrip, doorzettingsvermogen, geloofsovertuiging en inzet. We kennen de aya allemaal, waarin Allah ons duidelijk maakt dat Hij onze toestand niet veranderd, totdat wij onze eigen innerlijke dispositie veranderen. Het is niet eens nodig deze te citeren. Als wij dit weten, waarom leven wij hier dan niet naar?

Laat omstandigheden en andere mensen niet over je leven beslissen, ontwaak uit de sluimer van laksheid, luiheid, achteloosheid en afleiding. En wees niet van degene die alles alsmaar uitstellen, alsmaar op andere afschuiven, alsmaar op andere rekenen, situaties alsmaar accepteren en voor gegeven nemen. Allah geeft van de wereldse zaken aan degene van wie Hij houdt en van wie Hij niet houdt. Maar Allah geeft religie alleen aan degene van wie Hij houdt. Dus als jij een Moslim bent, en gelooft in de waarheid neder gezonden door Allah, dan betekend dit dat Allah van je houdt! Maar hoe beantwoord jij deze liefde? Hoe heb jij jezelf ontwikkeld en ontplooid, ten dienste van Allah, ten dienste van de Islam, ten dienste van de Ummah? Wat heb jij terug gedaan voor deze gunst van Allah; de Islam?

Sta op, en behoor niet de levende doden, ontsnap uit die mentale gevangenis. Bevrijd jezelf en bepaal zelf hoe jij je leven wil leiden, in plaats van de mensen om je heen. Maak je geen zorgen over wat anderen wel of niet over je zullen denken, zij maken zich waarschijnlijk toch meer zorgen over wat jij over hun zult denken. Probeer jezelf en je omgeving positief te veranderen, en dit begint bij het positief veranderen van je karakter en je omgang met mensen, jezelf intellectueel verder te ontwikkelen en te ontplooien, en van toegevoegde waarde te zijn voor jouw gemeenschap, gezin, en jezelf.

Durf te ondernemen om de Tevredenheid van Allah te verkrijgen. Streef naar verbetering in je leven en naar een verdere toenadering tot Allah. Vraag jezelf af of je nu beter af bent dan een jaar, maand of week geleden? Nee, zo niet, weet dan dat veranderingen niet vanzelf komen, en je situatie niet vanzelf beter word! Daden leiden misschien niet per definitie tot succes en geluk, maar er bestaat geen enkel succes of geluk zonder daden, dus handelingen zijn hoe dan ook noodzakelijk en een vereiste om je situatie te veranderen en te verbeteren. Veel mensen klagen op oude leeftijd over wat ze niet hebben gedaan of kunnen doen, jij bent in die positie om het wel te kunnen doen. Je hebt jouw jeugd, je verstand, je gezondheid, en misschien zelfs de financiële middelen, en boven dit alles de ultieme leiding van Allah in je handen! Het kompas tot succes en geluk! Dus wat wil je nog meer? Waar wacht je nog? Wat houd je nog tegen?

Stel prioriteiten en doelen

En laat je vooral niet demotiveren bij enkele terugslagen of fouten, alleen slapende maken geen fouten! Wees ook efficiënt, en focus je op datgene wat jij makkelijk aankunt, en waar jij de potentie en middelen voor hebt. Wat voor zin heeft het om van alles te verrichten wat je niet afmaakt, en maar half of gebrekkig verricht? Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Als je iets doet, laat het dus ook kwalitatief goed zijn. Alleen op deze wijze zul jij jezelf inshaAllah succesvol hervormen, ontwikkelen en ontplooien.

Stel prioriteiten en concentreer je op belangrijke zaken, weet dat je gemakkelijk opgeslokt kan worden in een stortvloed aan trivialiteiten. Het is triest dat als we om ons heen kijken we dan zien hoeveel Moslims zich bezig houden met trivialiteiten, ondanks hun goede bedoelingen. En doe vooral niet alles tegelijkertijd. Als je wilt dat je computer vast loopt, open dan twintig toepassingen tegelijk. Als je goede prioriteiten stelt, is het niet nodig om te multi tasken. Wees op je hoede voor binnen sluipende taken, en op een gegeven moment meer doet om je productief te voelen dan dat je daadwerkelijk wat tot stand brengt. Stel jezelf dus de vraag, ben ik productief of slechts actief bezig? Onderzoek je tijdsbesteding en durf ook investeringen te maken, koop boeken, en investeer in je ontwikkeling! Waarom kun jij dat geld wel makkelijk spenderen aan overbodige kleding en spullen die je alleen afleiden, maar ben je te gierig wanneer het aankomt op het investeren in jouw ontwikkeling!! Hiermee doe jij jezelf alleen tekort.

Gebruik korte termijnplanningen en strakke, korte deadlines om jezelf tot gerichte, directe actie te dwingen, om uitstellen te voorkomen en triviale zaken te negeren. Ja, dit vergt enorme zelfdiscipline, maar je zult merken dat je hier gaande weg sterker in word, met wat vallen en opstaan. Zolang je het doel voor ogen maar blijft houden, en je doorzettingsvermogen niet laat weg sijpelen. Zoals je de motivatie op kunt brengen om vele uren per dag te werken, voor datgene wat je in de winkel hebt zien hangen. En jij jezelf wel tot motivatie kunt dwingen om dagen lang te studeren, zodat je kunt slagen voor die examen. Probeer jezelf op diezelfde wijze te dwingen tot het opbrengen van de motivatie om jezelf tot die succesvolle gelukkige intelligente persoon te ontwikkelen en te ontplooien, waartegen jij altijd opkeek, en welke jij altijd wenste te zijn. Vorm jezelf om tot die persoon van aanzien, die succesvolle persoon die deze gemeenschap nodig heeft! Die persoon die ten dienste leeft voor de Ummah! Die zijn kwaliteiten positief in zal zetten in deze gemeenschap, in zijn gezin, op de werkvloer en de maatschappij. Wees die succesvolle vader voor je kinderen, die succesvolle echtgenoot, die succesvolle zoon, die succesvolle figuur waar de Ummah wat aan heeft. Onderneem om de Tevredenheid van Allah te verkrijgen.

“Het is duidelijk wat de prijs van informatie is; ze gaat ten koste van de aandacht van de ontvangers. Daarom creëert een overvloed aan informatie aandachtsarmoede en de noodzaak om je aandacht efficiënt te verdelen zodat deze niet wordt opgeslokt door een overvloed aan informatiebronnen.”

In een tijd als deze is het goed om het vermogen te gaan ontwikkelen om selectief onwetend te worden. En dingen te leren negeren. Onwetendheid over onbelangrijke zaken is noodzakelijk. Dit vraagt om een informatie dieet. Zoals de mens onnodig veel calorieën zonder voedingswaarde tot zich kan nemen, kan men ook teveel onnodige informatie uit de verkeerde bronnen tot zich nemen. De meeste informatie is tijdverslindend, negatief en irrelevant voor je doelstellingen. Wat doe je dan met die extra tijd? Versterk de band tussen jou en je ouders, je wederhelft en je kinderen, breng tijd met ze door. Sta stil bij het leven, en bij jouw positie hierin, denk na over het verleden en de weg die je hebt afgelegd, en waarnaar je toe gaat. Lees de Quran, dat Islamitische boek wat onder het stof ligt, gebruik je verstand en overpeins. Behoor niet tot de grazende hersenloze kudde consumenten, zonder besef noch doel.

Dus ontwikkel de gewoonte om jezelf soms af te vragen of je deze informatie werkelijk kunt gebruiken. Brengt dit je dichter tot je doelen of niet? Denk aan je tijd. Iets waarmee je begint hoeft niet automatisch afgemaakt te worden als er geen nut in zit! Als je een waardeloos artikel aan het lezen bent, leg het dan weg. Meer is niet altijd beter. Maar het belangrijke doen en het triviale negeren is moeilijk omdat de wereld zich lijkt samen te spannen om je allerlei flauwekul op te dringen. Wees de schaker en niet het schaakstuk in dit spel, en laat je niets opdringen, wees geen pion, het is jouw leven! Scheur je los van de conditioneringen die je vasthouden in de dagelijkse sleur. Hoeveel uren per week spendeer jij bijvoorbeeld wel niet op het internet, zonder dat je een stap vooruit komt in je ontwikkeling? Je stampt je verstand vol met allerlei informatie die je niet nodig hebt, informatie dat ruimte in beslag neemt, ruimte waar bruikbare belangrijke informatie in opgeslagen had kunnen worden! Zou jij je mail box vol laten lopen met spamberichten, waarom laat jij je verstand dan vol lopen met allerlei informatie, uit de kranten, televisie, internet, tijdschriften en folders, die jij niet nodig hebt!

18 opmerkingen:

  1. Masha Allah een prachtige stuk tekst!
    Praktisch uitgelegd. Ik herken me jammer genoeg veel van wat hier beschreven wordt. Insha Allah zal ik mijn best doen om hier wat aan te doen. JazakaAllah kheyr voor het plaatsen van deze informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. InshaAllah zullen we als gemeenschap onze best doen dit te verbeteren. Graag gedaan, ik hoop dat het profijtelijk zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Macha Allah!! Wat een wijze woorden.. Moge Allah je belonen voor je inzet om anderen de ogen te openen en ze te waarschuwen voor het werk van shaitan, verleidingen en het vele kwaad om ons heen! Allah ihafdek!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Masha allah wat een mooie uitleg, ik zelf hoop dit te kunnen realiseren. We zijn allemaal mensen en maken fouten en insha allah dat iedereen die dit leest geleid mag worden door Allah en Shaitaan verslaan van zijn influisteringen. Shoukran lik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo vrienden, mijn naam is maria uit Stockholm - Zweden. Ik lees goede opmerkingen over je goede werk, ik ben heel blij voor jullie allemaal, want ik heb hetzelfde geluk gevonden in mezelf, slechts een paar weken geleden las ik een goed getuigenis op dezelfde blogwebsite op mijn werkkantoor, een opmerking geplaatst door een dame Jennifer uit Madrid zei dat een geweldige man uit Africana-land, Dr.Oduduwa, in staat was om haar ex-vriend terug te brengen na een verbroken periode van 12 maanden. ik was gemotiveerd, ik probeerde het om dezelfde Oduduwa te contacteren via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) voor een dringende oplossing om mijn huwelijk voor ongeveer 2 jaar te herstellen, ik ben gescheiden geweest. Direct stuurde ik een e-mailbericht naar Dr. Oduduwa, ik kreeg onmiddellijk antwoord, hij vertelde me dat hij me kan helpen, hij zei dat mijn zaak te eenvoudig voor hem is om te behandelen omdat hij in de loop van de jaren soortgelijke zaken heeft opgelost. Ik probeerde het, omdat ik niets te verliezen heb om te proberen. hij eiste foto's en ik kocht kaarsen en ander spellingsmateriaal dat nodig is voor een succesvol resultaat. Twee dagen geleden, dinsdagmorgen nadat het liefdespreukgedeelte geactiveerd was, kreeg ik een telefoontje van mijn ex-man, praatte hij zo vriendelijk met me en verontschuldigde me voor het uit elkaar gaan, dat het duivelshandwerk was en dat hij zich heel erg voelde sorry, ik vergeef hem en bedank hem voor zijn terugkeer. het was schokkend en een grote verrassing. ik kan me nooit voorstellen dat het zo snel zal werken tot gisterenochtend mijn man man thuiskwam om mij te ontmoeten en onze twee lieve kinderen zijn we allemaal gelukkig als één familie.
    Dr.Oduduwa heeft geweldige magische spreuken om het volgende op te lossen: ...
     1) liefdes spell gedeelte om spellen te winnen
    2) Herstel terug Lost Love Spells
    3) Echtscheidingen
    4) Echtgenoten van echtgenoten van echtgenoten
    5) bindende spelling om voor altijd samen te leven
    6) Breakup Spells (beëindig relatie)
    7) Magische wortels en kruiden voor sterke erectie en langdurige seks
    8.) Magische spreuk gepromoot in je jobkantoor
    9) Magische spreuk om een ​​baby te krijgen. (vrouwen vrucht van de baarmoeder)
    Het werkt voor mij en ik geloof dat het ook voor jou zal werken voor alleen wanhopige stellen die op zoek zijn naar een dringend resultaat om ware liefde en vrede in een huwelijksrelatie te herstellen, om onmiddellijk contact op te nemen met Dr. Oduduwa via WhatsApp mobile .: +79268011965

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo mijn naam is CUIYAN uit de VS, ik wil de wereld vertellen over de geweldige en machtige spell caster genaamd Doctor NATHA, mijn man bedroog me en was niet langer toegewijd aan mij en onze kinderen toen ik hem vroeg wat het probleem was dat hij me vertelde viel uit liefde voor mij en wilde een scheiding, ik was zo hart gebroken ik huilde de hele dag en nacht, maar hij verliet het huis, ik was op zoek naar iets online toen ik een artikel zag hoe de grote en krachtige dokter NATHA zoveel in vergelijkbare situaties heeft geholpen zoals het mijne, hij e-mailadres was er dus ik stuurde hem een ​​e-mail om hem over mijn probleem te vertellen, hij vertelde me dat hij binnen een paar uur bij me terug zou komen, ik deed alles wat hij me vroeg de volgende dag te doen tot mijn grootste verrassing, mijn man kwam terug thuis en huilde en smeekte me om hem te vergeven en te accepteren, ben zo blij omdat mijn familie nu vol liefde is. Je kunt ook contact met hem opnemen ... Emil: drnathaliesand@gmail.com

        HEEFT OOK DE KUUR VOOR DE VOLGENDE VIRUS.
    1) Als je je ex terug wilt.
    (2) als je altijd slechte dromen hebt.
    (3) U wilt op uw kantoor worden gepromoot.
    (4) Je wilt dat vrouwen / mannen achter je aan rennen.
    (5) Als u een kind / ZWANGERSCHAPSSPELLING wilt.
    (6) Je wilt rijk zijn.
    (7) Je wilt je man / vrouw binden
    voor altijd de jouwe.
    (8) Als u financiële hulp nodig hebt.
    (9) Hoe u bent opgelicht en u uw verloren geld wilt terugvorderen.
    (10) Stop met scheiden
    (11) ZEKER HIERVOOR ALLE SICKNESS / ZIEKTEN
    (12) Loting winnen
    (13) Genezen van hiv / aids
    (14) LOTTERY / LOTTO SPELL WINNEN

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben zeer verrast voor de wonderbaarlijke ervaring en wonderen van Dr. Isikolo die op internet en wereldwijd zijn verspreid. Hoe hij mensen over de hele wereld op wonderbaarlijke wijze hielp hun verloren geliefden terug te herstellen, nam ik contact met hem op nadat ik zoveel getuigenissen van verschillende mensen had gelezen hoe hij helpt om ex-minnaar terug te brengen, ik vertelde hem over mijn man die me ongeveer 8 maanden geleden in de steek liet en met alles wat ik had verlaten, was ik verbijsterd toen hij me alleen vertelde om te glimlachen en een geruststelling had die me verzekerde dat hij zal alles in slechts 48 uur afhandelen, Na de tweede dag belde mijn man me, ik was gewoon zo geschokt, ik pakte de oproep en kon mijn oren niet geloven, hij smeekte me echt om hem te vergeven en beloften te doen op de telefoon, Hij kwam terug naar huis en gaf me ook een heel leuk cadeau alleen voor hem om zijn liefde voor mij te bewijzen, ik was zo blij dat ik Dr. Isikolo moest bellen en bedankte hem, hij vertelde me alleen het goede nieuws over de hele wereld te delen , Nou als je een effectieve en echte spell caster nodig hebt probleem in je leven kun je contact opnemen met Dr. Ofemo via zijn e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com.com of zijn WhatsApp / Viber hem op: +2348133261196.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nachdem er sieben Jahre mit ihm in Beziehung gestanden hatte, löste er sich von mir. Ich habe alles getan, um ihn zurückzubringen, aber alles war vergebens. Ich wollte ihn so sehr zurück, wegen der Liebe, die ich zu ihm habe, und ich flehte ihn mit allem an, ich machte Versprechungen, aber er lehnte ab. Ich erklärte jemandem online mein Problem und sie schlug mir vor, mich lieber an einen Zauberer, Dr. ILEKHOJIE, zu wenden, der mir helfen könnte, einen Zauber zu wirken, um ihn zurückzubringen, aber ich bin der Typ, der nie an Zauber geglaubt hat. Ich hatte keine andere Wahl, als ihn zu versuchen . Ich schickte den Zauberwirker per E-Mail und er sagte mir, es sei kein Problem, dass vor zwei Tagen alles in Ordnung sein würde. Mein Ex würde vor drei Tagen zu mir zurückkehren. Er sprach den Zauber und am zweiten Tag war es überraschenderweise gegen 16 Uhr. Mein Ex rief mich an und ich war so überrascht, dass ich den Anruf entgegennahm und alles, was er sagte, war, dass es ihm so leid tat, dass er wollte, dass ich zu ihm zurückkehre, dass er mich so sehr liebt. Ich war so glücklich und ging zu ihm, so begannen wir wieder glücklich zusammen zu leben. Seitdem habe ich versprochen, dass jeder, den ich kenne, der ein Beziehungsproblem hat, mir helfen würde, indem ich ihn oder sie an den einzigen echten und mächtigen Zauberwirker verweise, der mir bei meinem eigenen Problem geholfen hat und der anders ist als ich all die falschen da draußen. Jeder kann die Hilfe des Zauberwirkers benötigen, seine E-Mail: gethelp05@gmail.com oder seine WhatsApp / Viber ihn unter: +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ich habe viel zu sagen, aber keine Zeit, weil ich über jeden gelesen habe, der meine Geschichte hätte schreiben können. Sehr dankbar, hier zu sein. Als mein Mann ging, hatte ich letzte Woche das Gefühl zu sterben (fast zu weinen), und er tätschelte mir den Rücken und gab mir ein kurzes "ahh". wir waren schon lange nicht mehr so ​​glücklich, er wurde von einem Mädchen verzaubert, das er auf einer Geschäftsreise in die Dominikanische Republik kennengelernt hatte und das mich und meine Tochter auf grausame Weise behandelt hat Ich war nicht bei Verstand, danke an Dr. Ajayi, der geholfen hat, ihn zu uns zurückzubekommen, wenn Sie eine schwere Zeit durchmachen, weil Sie das Verhalten Ihres Mannes in Ihrer Ehe nicht mehr verstehen oder Sie sich scheiden lassen und Ihren brauchen Ex-Mann oder -Frau zurück oder Sie sind in Ihrer Beziehung in schwierigen Zeiten und benötigen eine schnelle Lösung, können Sie Dr. Ajayi über seine E-Mail-Adresse Drajayi1990@GMAIL.COM oder WHATSAPP +2347084887094 erreichen. Ich verspreche, Sie werden hierher zurückkommen, um ihm auch zu danken

    BeantwoordenVerwijderen
  10. I want to share a testimony of how Dr. Latifah herbal mixture cream saves me from shame and disgrace, my dick was a big problem to me as the size was really embarrassing, and was also having a weak erection problem. I can't make love to my wife and my cock was just too small and full grown i like me having 4 inches of cock and i worsen it i don't last in sex i cant even last two minutes it was really a thing of shame to me. My wife was really tired of me because my sex life was very poor, she was never enjoying sex, I was always thinking and searching for solutions everywhere until I saw and testimony how so i decided to give him a try and my biggest surprise in less than one week of taking my penis grow to 8 inches i couldn ' t believe my eyes and now i speak now my dick is now 8 inches and i dont have a week erection again. I can make love to my wife longer in bed. And my marriage is now stable, my wife is now enjoys me very well in bed. can contact maamtifah@gmail.com or call or what-apps him through +27785167256. . .he also specialize in the following things

    BREAST ENLARGEMENT
    BREAST LIFT & REDUCTION
    Penile / penis ENLARGEMENT
    GENERAL BODY SLIMMING
    HIPS & Thigh REDUCTION
    regain virginity BACK
    Thanks for Enlarging my penis Sir, you really save my marriage ... I am really grateful

    BeantwoordenVerwijderen
  11. JOIN ILLUMINATI HOME OF RICHES, FAME AND POWER FROM ANY COUNTRY + 27785167256… Are you a bubrotherhood that is going to be a bless with money. Once you are a member, you are going to receive such as: Cash Reward of USD $ 9,000,000 USD, New Sleek Dream CAR valued at USD $ 800,000 USD. A Dream House bought in the country of your own choice One Month holiday (fully paid) to your dream tourist destination. One year Golf Membership package A VIP treatment in all Airports in the World, A total Lifestyle change Access to Bohemian Grove Monthly payment of $ 5,000,000 USD to your bank account every month as a member. illuminati home of riches, fame and power help you get your dream, where you can rule the world, contact Us to proceed with your initiation ,,, WHATSAPP US +27785167256 The Illuminati is the World wind organization. Bringing The Needy And The Talented To Lamplight Of Fame And Riches. Get money, fame, powers, security, get recognized in your business, political race, rise to the top in whatever you do, be protected spiritually and physically! WELCOME TO ILLUMINATI How to join Illuminati In Switzerland - How to join Illuminati In Sweden -How to join Illuminati In Norway - How to join Illuminati In Dubai - How to join Illuminati In Saudi Arabia -How to join Illuminati In Oman â € ¢ How to join Illuminati In Austria â € ¢ How to join Illuminati In belgium â € ¢ How to join Illuminati In Netherlands â € ¢ How to join Illuminati In Australia ¢ € to How to join Illuminati In China ¢ ¢ How to join Illuminati In Botswana and Other How to join Illuminati In Australia.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik wil Karin Sabine leningen voor mij een lening van € 7.000 waarderen. als je een dringende lening nodig hebt, voorkom dan dat je wordt opgelicht door nep-geldschieters en solliciteer via een echte leningfirma per e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo meneer / mevrouw,

    Heeft u een dringende lening nodig om een bedrijf te starten, of heeft u een lening nodig om te herfinancieren, heeft u een lening nodig om schulden af te betalen? Heeft u een lening nodig om een auto of huis te kopen? Zo ja, maak je geen zorgen meer, wij bieden alle soorten leningen tegen een betaalbare rente zonder kredietwaardigheidscontrole !!! neem vandaag nog contact met ons op via e-mail: sabinhelps@gmail.com whatsapp op +79267494861

    Dank je.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik zou zonder voorbehoud aanraden om met Frank Loan Services samen te werken, als je op zoek bent naar een hypotheek. Ik heb met veel makelaars gesproken tijdens het online kopen van mijn hypotheeklening.Vanaf het eerste contact kon ik zien dat hij het type persoon is dat ik kon vertrouwen om me te helpen de beste beslissing te nemen voor mij en mijn gezin.Ze bieden zowel korte als lange looptijden lening af binnen 1-30 jaar lening looptijd, met of zonder onderpand maar zonder kredietcontrole en hun diensten zijn snel, betrouwbaar en betrouwbaar omdat ze zijn getest en vertrouwd door mij in tegenstelling tot andere bedrijven. Hun diensten omvatten herfinancieringsleningen, vrachtwagenleningen, onderwijsleningen, studieleningen, persoonlijke leningen, autoleningen, schuldconsolidatieleningen, zakelijke leningen, gedekte en ongedekte leningen, hypothecaire leningen, woningleningen en ze bieden leningen aan tegen een zeer betaalbare rente van 2% geïnteresseerden dienen vriendelijk contact met hem op te nemen via E-mail: k.frankloans@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Getuigenis over hoe ik mijn lening tegen 2% heb ontvangen (Frank Loans Services) E-mail: k.frankloans@gmail.com

    Ik zou zonder voorbehoud aanraden om met Frank Loan Services te werken, als je op zoek bent naar een hypotheek. Ik heb met veel makelaars gesproken tijdens het online kopen van mijn hypotheeklening.Vanaf het eerste contact kon ik zien dat hij het type persoon is dat ik kon vertrouwen om me te helpen de beste beslissing te nemen voor mij en mijn gezin, ze bieden zowel korte als lange looptijden lening af binnen 1-30 jaar lening looptijd, met of zonder onderpand maar zonder kredietcontrole en hun diensten zijn snel, betrouwbaar en betrouwbaar omdat ze zijn getest en vertrouwd door mij in tegenstelling tot andere bedrijven.

    Hun diensten omvatten herfinancieringsleningen, vrachtwagenleningen, onderwijsleningen, studieleningen, persoonlijke leningen, autoleningen, schuldconsolidatieleningen, zakelijke leningen, gedekte en ongedekte leningen, hypotheekleningen, woningleningen.Neem vandaag nog contact met hen op voor verdere vragen via e-mail : k.frankloans@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  16. hallo allemaal, ik ben erg blij met het ontvangen van een lening van het Europese deel van de wereld, ik ben hier om jullie allemaal aan te bevelen die financiële hulp nodig hebben om contact op te nemen met de heer Peter voor uw leningaanvraag. Ik had een lening van $ 40.000 nodig om een nieuwe auto en ook om mijn rekeningen te betalen, heb ik contact met hem opgenomen voor mijn leningaanvraag en ik ontvang mijn lening met succes. Neem alstublieft contact op met de heer Peter voor uw lening: aarzel niet om hem uw verzoek per e-mail te sturen: (peterhelps01@outlook. com

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo
    Ik wil dat je weet dat we gerenommeerde hackers zijn die met succes lege ATM-kaarten hebben gehackt die geld kunnen opnemen bij elke geldautomaat waar ook ter wereld. Dit werd mogelijk gemaakt door nieuwe software genaamd "TYUPKIN", die is uitgevonden door mijn team van technische hackers. Nadat we deze kaart hebben ontwikkeld, verspreiden we deze om het leven van mensen te verbeteren en hen een betere levensstandaard te geven. Deze kaarten waren geladen met $ 600.000 USD per stuk en we hebben een beperkte voorraad. Deze kaarten zijn van jou als je voldoet aan de criteria die erin staan. Neem contact met mij op via darkerwebcoinbase@gmail.com om door te gaan met de levering van deze gehackte ATM-kaart

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik wil de heer Westwood van apexloans bedanken voor het verstrekken van een lening ter waarde van $ 164000. als u vandaag een dringende lening nodig heeft, vermijd dan opgelicht te worden door valse online kredietverstrekkers en neem contact op met een legitiem kredietbedrijf via e-mail: apexloans247@yahoo.com

    BeantwoordenVerwijderen